Pomorski Jarmark Wielkanocny w Gdańsku

Z inicjatywy władz województwa pomorskiego, tydzień przed świętami wielkanocnymi, w sobotę, 12 kwietnia, odbędzie się Pomorski Jarmark Wielkanocny. Na Targu Węglowym w Gdańsku, w godz. 11-17 stanie pawilon wystawienniczy ze stoiskami świątecznymi. Warto przyjść, bo będzie to doskonała okazja by poczuć wielkanocny klimat i smak tradycyjnych potraw kuchni pomorskiej. Oficjalne otwarcie jarmarku z udziałem marszałka Mieczysława Struka zaplanowano ok. godz. 11.30. Następnie włodarz Pomorza będzie wspólnie z dziećmi malować wielkanocne pisanki.

 

Dzień przed niedzielą palmową to idealny moment na spotkanie z tradycją i kulturą Pomorza. Panie z kół gospodyń wiejskich z terenu całego województwa, dbając o dziedzictwo kulinarne regionu, przywiozą do Gdańska specjały, które serwują swoim gościom na świątecznych stołach. Będą to wielkanocne dania przygotowane według dawnych receptur charakterystyczne dla subregionów: Kaszub, Kociewia, Żuław Gdańskich, tj. baby, mazurki, serniki, kraszanki, wędliny, pasztety, śledziki a nawet niezbędne dodatki do mięs: własnoręcznie starty chrzan lub żurawina zebrana latem w borach tucholskich. Z pewnością zachwycą smakiem i naturalnością wiejskie jaja, masło, twaróg pozwalające przygotować smaczne potrawy w domu. Na stoiskach pojawią się też miody z rodzinnej pasieki Patalasów czy produkty nabiału Spółdzielni Mleczarskiej ze Skarszew produkującej nieprzerwanie od 117 lat z mleka gospodarstw rolniczych Kociewia i Kaszub. Nabyte podczas jarmarku wypieki i wyroby doskonale spełnią rolę pokarmów wkładanych do  koszyczka wielkanocnego święconego w Wielką Sobotę.

 

Nie zabraknie także pięknych ozdób do dekorowania stołu wielkanocnego. Kontynuując tradycje regionalne przekazywane z pokolenia na pokolenie wystawcy zaprezentują kolorowe palmy, wiosenne kwiaty, stroiki, koszyczki. Będą też dekoracje świąteczne ze szkła lub filcu wykonane różnymi technikami w odważnym i nowoczesnym stylu.

 

Atmosferę świąt Wielkiej Nocy, lokalnych obrzędów, zwyczajów, w tym również kulinarnych wywodzących się z historii Pomorza zapewnią przedstawicielki Muzeum Narodowego w Gdańsku. Pani Barbara Maciejewska w prelekcji na temat symboliki wielkanocnego stołu opowie o tym jak żegna się potrawy spożywane w Wielkim Poście tzw. pogrzeb żuru i śledzia. Zwyczaj dyngusa jako element wiosennej magii wody i zielonej gałązki oraz inne wielkopostne rytuały zaprezentuje paniEwa Gilewska. 

 

Przed południem rozpoczną się atrakcje dla najmłodszych uczestników jarmarku. Warsztaty dla dzieci z malowania farbami świątecznych pisanek oraz gipsowych zwierzątek: zajączków i kogutów przeprowadzi animatorka kultury kaszubskiej pani Bożena Kupper. Swoją aktywność twórczą będzie można sprawdzić podczas zajęć manualnych z zakresu papieroplastyki z panią Janiną Garbowską. Wieloletnia instruktorka rękodzieła ludowego i wielkanocnych rekwizytów obrzędowych nauczy wszystkich chętnych wyrobu wielkanocnych palm z bibuły. Będzie też pokaz wyplatania palm przy użyciu gałązek brzozy bukszpanu i bazi. Najładniejsze egzemplarze znajdą wyrazy uznania wśród włodarzy Pomorza, którzy odwiedzą jarmark po godzinie 13.00 i wspólnie z dziećmi spróbują sił w tworzeniu własnych arcydzieł. Znany artysta estradowy i satyryk Paweł Konjo Konnak rozbawi publiczność  i przeprowadzi atrakcyjne zabawy i konkursy. Muzyczną oprawę imprezy zapewnią zespoły ludowe: Kociewski Zespół Regionalny "Burczybas" z Gniewu, Regionalny Zespół Pieśni i Tańca „Bazuny” im. Aleksandra Tomaczkowskiego z Żukowa, Zespół „Czerninianki” z Czernina, Zespół Pieśni i Tańca Gminy Pruszcz Gdański "Jagódki" i Zespół Regionalny „Krôsniăta” z Kartuz. Dobry humor i zabawa potrwa do godziny 17.00.

 

Pomorski Jarmark Wielkanocny jest organizowany w ramach Planu działania Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich dla Województwa Pomorskiego na lata 2014-2015.

 

Przedsięwzięcie jest współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach III Schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Małgorzata Pisarewicz

Źródło: UMO

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz